GEN 3  PAKALPOJUMI

GEN 3.1  AERONAVIGĀCIJAS INFORMĀCIJAS PAKALPOJUMI

   GEN 3.1.1 ATBILDĪGAIS DIENESTS

Aeronavigācijas informācijas daļa (AIS), kas ir valsts akciju sabiedrības "Latvijas gaisa satiksme" sastāvdaļa, nodrošina starptautiskās un valsts aeronavigācijas drošībai, regularitātei un efektivitātei nepieciešamās informācijas apriti tās atbildības rajonā, kā norādīts zemāk sadaļā GEN 3.1.2. Dienests veidojas no AIS galvenā biroja un Starptautiskā NOTAM biroja (NOF) .


AIS galvenais birojs

Darba laiks (izņemot svētku dienas):

• pirmdiena – ceturtdiena: 06.30-15.00 (05.30-14.00)

• piektdiena: 06.30-14.00 (05.30-13.00)

Post:

Aeronavigācijas informācijas daļa

VAS “Latvijas gaisa satiksme”

Muzeju iela 3, Lidosta “Rīga”

Mārupes novads, LV-1053

Latvija

Tel:+371 67300664

Fax:+371 67300660

Email:ais@lgs.lv

AFS:EVRAYNYX

URL:https://ais.lgs.lv

Starptautiskais NOTAM birojs

Darba laiks: H24

Post:Starptautiskais NOTAM birojs

VAS “Latvijas gaisa satiksme”

Muzeju iela 3, Lidosta “Rīga”

Mārupes novads, LV-1053

Latvija

Tel:+371 67300665

Fax:+371 67300644

Email:nof@lgs.lv

AFS:EVRAYNYX


Pakalpojums tiek sniegts saskaņā ar noteikumiem, kas ietverti sekojošos ICAO dokumentos:

• ICAO Annex 15 - Aeronautical Information Services,

• Doc 8126 –AN/872 – Aeronautical Information Services Manual,• Doc 10066 –Procedures for Air Navigation Services —Aeronautical Information Management (PANS-AIM).


Atšķirības no ICAO 15. Pielikuma standartiem un ieteicamās prakses minētas GEN 1.7.

   GEN 3.1.2 ATBILDĪBAS RAJONS

Aeronavigācijas informācijas dienests ir atbildīgs par informācijas apkopošanu un izplatīšanu par visu Latvijas Republikas teritoriju un saskaņā ar reģionālo aeronavigācijas nolīgumu - par Rīgas FIR aptverto gaisa telpu virs atklātās jūras.

   GEN 3.1.3 AERONAVIGĀCIJAS PUBLIKĀCIJAS

Aeronavigācijas informāciju izplata kā Aeronavigācijas informācijas produktus standartizētā veidā, ko veido tā daļas:

• Aeronavigācijas informācijas publikācija (AIP);

• AIP grozījums (AIP AMDT);

• AIP papildinājumi (AIP SUP);

• NOTAM;

• Aeronavigācijas informācijas cirkulāri (AIC);

• Aeronavigācijas kartes.

NOTAM un to ikmēneša kontrolsaraksti tiek izdoti aviācijas stacionārajā dienestā (AFS), kamēr PIB ir pieejami, kā aprakstīts GEN 3.1.5.

Derīgo NOTAM saraksts tiek izplatīts pēc pieprasījuma pa e-pastu. Visas pārējās aeronavigācijas informācijas produktu daļas tiek izplatītas izmantojot tiešo elektronisko piegādi. Visas augstāk minētās publikācijas ir publicētas arī AIS mājas lapā https://ais.lgs.lv.

1. AIP un ar to saistīto grozījumu apkalpošana

AIP ir galvenais aviācijas dokuments, kas paredzēts galvenokārt, lai nodrošinātu pastāvīgās aeronavigācijas informācijas apmaiņas un aeronavigācijai būtisko pagaidu ilglaicīgā rakstura izmaiņu starptautiskās prasības.

Latvijas AIP publicēta angļu un latviešu valodā un ir pieejama elektroniskā formā HTML un PDF formātā izmantošanai starptautiskām un iekšzemes darbībām komerciāliem un privātiem lidojumiem.

AIP ir pieejama elektroniskā formā (eAIP) AIS mājas lapā https://ais.lgs.lv, izmantojot tiešo elektronisko piegādi.

Tiek izdoti tikai AIRAC AIP grozījumi.

AIRAC AIP grozījumi (AIRAC AIP AMDT), kas izdoti saskaņā ar AIRAC sistēmu, ietver funkcionāli nozīmīgas pastāvīgās izmaiņas AIP AIRAC norādītā spēkā stāšanās datumā. Katram AIRAC AIP AMDT tiek piešķirts secīgs seriālais numurs kalendārā gada ietvaros. Četrciparu gada skaitlis ir daļa no grozījuma kārtas numura, piem., AIRAC AIP AMDT 001/2015.

AIP grozījumu piegāde

AIP grozījumi tiek izdoti jaunā, iepriekšējo aizvietojošā izdevumā.

Katrā eAIP izdevumā iekļauti:

  • Pilnīgs AIP uz attiecīgo spēkā stāšanās datumu;
  • AIRAC AIP AMDT uz attiecīgo spēkā stāšanās datumu;
  • Uz eAIP publicēšanas datumu publicētie AIP papildinājumi un aeronavigācijas informācijas cirkulāri.

AIP sadaļām labajā augšējā stūrī ir izvēles rūtiņa, kas ļauj grafiski attēlot izmaiņas. Izmaiņas eAIP ir atzīmētas ar rozā fonu, dzēstais teksts ir pārsvītrots ar horizontālu līniju.

2. AIP papildinājumi

Ilglaicīgās pagaidu izmaiņas (trīs mēneši un ilgāk) un īslaicīgās izmaiņas, kas sastāv no AIP pastāvīgo informāciju papildinoša apjomīga teksta un/vai ilustrācijām/kartēm, tiek publicētas kā AIP papildinājumi (AIP SUP). Lidojumiem nozīmīgas pagaidu izmaiņas AIP tiek publicētas saskaņā ar AIRAC sistēmu un tās spēkā stāšanās datumiem un ir skaidri norādītas ar akronīmu AIRAC AIP SUP.

AIP papildinājumi, kas ir publicēti laika posmā starp diviem secīgiem eAIP , tiek izsūtīti uz abonentu e-pasta adresēm.

Katram AIP SUP (regulāram vai AIRAC) tiek piešķirts no kalendārā gada atvasināts secīgs kārtas numurs, piemēram, AIP SUP 001/2015, AIRAC AIP SUP 002/2015.

AIP SUP ir spēkā esošs tikmēr, kamēr ir spēkā viss vai daļa no tā satura. Parasti AIP SUP ir norādīts tā derīguma termiņš. Par SUP derīguma termiņa izmaiņām vai tā atcelšanu var izdot NOTAM.

Derīgo AIP SUP kontrolsaraksts tiek iekļauts derīgo NOTAM sarakstā.

Derīgie papildinājumi PDF formātā ir pieejami arī AIS mājas lapā https://ais.lgs.lv.

3. AIC

Aeronavigācijas informācijas cirkulāri (AIC) ietver informāciju par ilgtermiņa prognozi jebkādām būtiskām izmaiņām tiesību aktos, noteikumos, procedūrās vai iekārtās; paskaidrojošas vai konsultatīvas dabas informāciju par iespējamu ietekmi uz lidojuma drošumu; paskaidrojošas vai konsultatīvas dabas informāciju vai paziņojumu par tehniskiem, likumdošanas vai administratīviem jautājumiem. AIC tiek iedalīti pa tēmām un izdoti divu veidu sērijās (A un B). A sērijas AIC satur starptautisko civilo aviāciju ietekmējošu informāciju un paredzēti starptautiskai izplatīšanai. B sērijas AIC satur valsts aviāciju ietekmējošu informāciju un paredzēti izplatīšanai tikai valsts robežās.

AIC, kas ir publicēti laika posmā starp diviem secīgiem eAIP , tiek izsūtīti uz abonentu e-pasta adresēm.

Katrs AIC ir secīgi numurēts ar norādītu tā sēriju, sākot ar 1 katra kalendārā gada sākumā. Ar četrciparu skaitli apzīmēts gads ir daļa no AIC sērijas numura, piemēram, AIC A001/2015.

Vismaz reizi gadā AIC veidā tiek izdots derīgo AIC kontrolsaraksts.

Derīgie cirkulāri PDF formātā ir pieejami arī AIS mājas lapā https://ais.lgs.lv.

4. NOTAM ziņojumi un pirmslidojuma informācijas biļeteni (PIB)

NOTAM satur informāciju par jebkuru aeronavigācijas iekārtu, pakalpojumu, procedūru vai apdraudējumu izveidošanos, stāvokli vai tā izmaiņām, par ko savlaicīgi jāzina ar lidojuma veikšanu saistītam personālam. Katrs NOTAM teksts satur informāciju ICAO NOTAM formātā un sastāv no svarīgas /saīsinātas frazeoloģijas, kas noteikta ar ICAO kodiem, ko papildina ICAO abreviatūras, rādītāji, identifikatori, apzīmējumi, pazīšanas signāli, frekvences, skaitļi un teksts. NOTAM tiek sagatavoti un izdoti par Rīgas FIR angļu valodā, un izplatīti divās sērijās – A un S.

A sērija

Vispārīgie noteikumi un informācija par ATS maršrutiem, par maršrutu navigāciju un sakaru iekārtām, gaisa telpas ierobežojumiem un rezervēšanu, kā arī informācija par Latvijas AIP iekļautajiem lidlaukiem.

S sērija (SNOWTAM)

Informācija par sniegu, šķīdoni, ledu vai ar sniegu, šķīdoni un ledu kustības zonā saistītu stāvošu ūdeni. SNOWTAM tiek izdoti atsevišķās sērijās pēc lidlauku pieprasījuma un sagatavoti saskaņā ar ICAO 15. pielikuma 2. papildinājumu. Sīkāks apraksts sniegts Lidlauku daļā sadaļā Sniega plāns.

Rīgas NOF publicētie NOTAM pieejami:

Izmantojot NOTAM EAD Pan-European pakalpojumu

Kā EAD INO datu sniedzējs, AIS glabā Latvijas NOTAM informāciju EAD vispasaules NOTAM datu bāzē. NOTAM informācija no EAD ir pieejama visām ieinteresētajām pusēm.

Pamatojoties uz iepriekš noteiktu NOTAM piegādi

Visas ieinteresētās puses var saņemt Latvijas NOTAM, izmantojot AFTN. Pakalpojums pieejams, ja lietotāja AFTN adrese ir iekļauta Latvijas NOTAM piegādes sarakstā.

Izmantojot AIS mājas lapu

Visas ieinteresētās puses var apskatīt Latvijas NOTAM AIS mājas lapā (ar 3D grafisko vizualizāciju).

Pirmslidojumu informācijas biļeteni (PIB), kuri satur spēkā esošo NOTAM un citas gaisa kuģa apkalpei steidzama un svarīga rakstura informācijas kopsavilkumu ir pieejami,kā aprakstīts GEN 3.1.5.

Pašlaik datu bāzē ir iekļauti visa ICAO Eiropas reģiona (EUR) un daļas no Tuvo Austrumu, Āzijas (MID / ASIA) un Ziemeļatlantijas (NAT) reģionu NOTAM. Datu bāzes pārklājums galvenokārt paredzēts lidlaukiem ar regulāriem starptautiskiem lidojumiem.

NOTAM pirmslidojumu informācija:

Skatīt GEN 3.1.5.


5. Spēkā esošo NOTAM kontrolsaraksti un saraksti

Spēkā esošo NOTAM kontrolsaraksts tiek izdots katru mēnesi, izmantojot AFS. Tajā ietverts spēkā esošu NOTAM saraksts un informācija par spēkā esošiem AIP AMDT, AIRAC AIP AMDT, AIP SUP un AIC.

Ikmēneša izvērsts NOTAM saraksts, ieskaitot norādes par jaunākajiem AIP AMDT, AIC un AIP SUP kontrolsarakstu, ir pieejams pēc, vismaz 60 minūtes iepriekš iesniegta, pieprasījuma. Tas tiek nosūtīts uz faksu vai e-pastu.

Reāllaikā atjauninātu derīgu NOTAM sarakstu, kā arī visus spēkā esošos AIP AMDT, AIRAC AIP AMDT, AIP SUP un AIC iespējams apskatīt AIS mājas lapā:

URL: https://ais.lgs.lv

6. Publikāciju pārdošana

Augstāk minētās publikācijas iespējams iegādāties Aeronavigācijas informācijas daļā. Cenas katru gadu tiek publicētas A sērijas AIC.

   GEN 3.1.4 AIRAC SISTĒMA

Lai kontrolētu un regulētu tādu izmaiņu plūsmu, kas izraisa izmaiņas kartēs, maršrutu rokasgrāmatās u.c., šādas izmaiņas, kad iespējams, tiek izdotas iepriekš noteiktos datumos saskaņā ar AIRAC sistēmu. Šāda veida informācija tiek publicēta kā AIRAC AIP AMDT vai AIRAC AIP SUP. Ja laika trūkuma dēļ nav iespējams izdot AIRAC AMDT vai SUP, tiek izdots NOTAM. Šādam NOTAM nekavējoties seko AMDT vai SUP izdošana.

Zemāk esošajā tabulā norādīti AIRAC spēkā stāšanās datumi tuvākajiem gadiem. AIRAC ietvaros informācija tiek publicēta ar aprēķinu, lai lietotājs to saņemtu ne vēlāk kā 28 dienas pirms spēkā stāšanās datuma un par galvenajām izmaiņām - ne vēlāk kā 56 dienas pirms spēkā stāšanās datuma.

Publicēšanas datumā (42 dienas pirms AIRAC spēkā stāšanās datuma) tiek izdots trigger NOTAM, kurā ir īss attiecīgā AIRAC AIP AMDT vai AIRAC AIP SUP satura apraksts, spēkā stāšanās datums un sērijas numurs.

PIB trigger NOTAM būs spēkā vēl 14 dienas pēc attiecīgās publikācijas stāšanās spēkā.

Ja uz kādu no AIRAC datumiem publicēšanai informācija netika iesniegta, vismaz 42 dienas pirms AIRAC spēkā stāšanās datuma ikmēneša derīgo NOTAM kontrolsarakstā tiek iekļauts paziņojums NIL.

AIRAC spēkā stāšanās datumu grafiks


2020

2021

2022

2023

2024

02 JAN

28 JAN

27 JAN

26 JAN

25 JAN

30 JAN

25 FEB

24 FEB

23 FEB

22 FEB

27 FEB

25 MAR

24 MAR

23 MAR

21 MAR

26 MAR

22 APR

21 APR

20 APR

18 APR

23 APR

20 MAY

19 MAY

18 MAY

16 MAY

21 MAY

17 JUN

16 JUN

15 JUN

13 JUN

18 JUN

15 JUL

14 JUL

13 JUL

11 JUL

16 JUL

12 AUG

11 AUG

10 AUG

08 AUG

13 AUG

09 SEP

08 SEP

07 SEP

05 SEP

10 SEP

07 OCT

06 OCT

05 OCT

03 OCT

08 OCT

04 NOV

03 NOV

02 NOV

31 OCT

05 NOV

02 DEC

01 DEC

30 NOV

28 NOV

03 DEC

30 DEC

29 DEC

28 DEC

26 DEC

31 DEC

-

-

-

-


   GEN 3.1.5 PIRMSLIDOJUMA INFORMĀCIJAS PAKALPOJUMI LIDLAUKOS/HELIKOPTERU LIDLAUKOS

1. Aeronavigācijas informācija, kas attiecas uz maršrutu, kuri sākas Latvijas lidlaukā/helikopteru lidlaukā, tiek darīta pieejama lidojumu personālam, tostarp lidojuma apkalpei.

2. Pirmslidojuma informācija tiek nodrošināta, kā pašinstruktāža un/vai mutiska instruktāža.

Interneta pašinstruktāža ir pieejama https://ibs.lgs.lv.


LGS automatizētā pirmslidojuma informācijas sistēma (Interneta pašinstruktāža - IBS) nodrošina saskaņotu, kopēju piekļuves punktu aeronavigācijas informācijai un meteoroloģiskajai informācijai operatoriem, lidojuma apkalpes locekļiem un citam aeronavigācijas personālam.


IBS nodrošina integrētas NOTAM, SNOWTAM un MET instruktāžas (ieskaitot laikapstākļu kartes un šaurās joslas maršrutu instruktāžas), kā arī nodrošina iespējas lidojuma plānu iesniegšanai.


Lietotājam jābūt reģistrētam, lai aizpildītu lidojuma plānu.



Interneta pašinstruktāža lietotājam ļauj:


1. Ģenerēt PIB (AD, zonu, maršrutu un šaurās joslas maršrutu);

2. Uzglabāt un saņemt PIB (instruktāžas rokasgrāmata);

3. Izveidot personīgo PIB filtru;

4. Pārskatīt Eiropas reģiona valstu AIP informāciju (spēkā stājušos).Lai piekļūtu starptautiskajiem AIP, nepieciešama papildu vienreizēja reģistrācija.

PIB ir pieejami angļu valodā IFR un VFR lidojumiem .

Pēc pieprasījuma Rīgas ARO var sagatavot PIB un nosūtīt to uz lietotāja norādīto e-pasta adresi vai faksa numuru.

Mutiska instruktāža vai konsultācija saistībā ar Latvijas aeronavigācijas informācijas produktiem ir pieejama pa telefonu +371 67300675.Mutiska instruktāža attiecas tikai uz Latvijas teritoriju, kā arī uz tām teritorijām virs atklātas jūras, par kurām valsts ir atbildīga par ATS nodrošināšanu.



   GEN 3.1.6 DIGITĀLO DATU KOPAS

AIP datu kopas tiek sniegtas AIXM 5.1 formātā, un AIP ir izlaistas sekojošas sadaļas:

• GEN 2.5 Radionavigācijas līdzekļu saraksts;

• ENR 2.1 FIR, UIR, TMA un CTA;

• ENR 3.3 Zonālās navigācijas maršruti;

• ENR 3.6 Gaidīšana maršrutā;

• ENR 4.1 Radionavigācijas līdzekļi - maršrutā;

• ENR 4.4 Kodēti nozīmīgo punktu apzīmējumi;

• ENR 5.1 Aizliegtās, ierobežotu lidojumu un bīstamās zonas;

• ENR 5.2 Militāro mācību zonas un pretgaisa aizsardzības identifikācijas zona (ADIZ);

• ENR 5.5 Gaisa sporta un atpūtas aktivitātes;

• AD 2.17 Gaisa satiksmes pakalpojumu gaisa telpa;

• AD 2.19 Radionavigācijas un nosēšanās līdzekļi;

• AD 3.16 Gaisa satiksmes pakalpojumu gaisa telpa.


Šķēršļu datu kopas tiek sniegtas AIXM 5.1 formātā, savukārt apvidus datu kopas tiek sniegtas GeoTIFF formātā, sekojošiem apgabaliem:

  • 1. apgabals;
  • 2. apgabals AD Rīga (EVRA);
  • 2. apgabals AD Liepāja (EVLA);
  • 2. apgabals AD Lielvārde (MIL) (EVGA);
  • 2. apgabals AD Ventspils (EVVA);
  • 3. apgabals AD Liepāja (EVLA);
  • 3. apgabals AD Rīga (EVRA);
  • 4. apgabals AD Rīga (EVRA).

Visas datu kopas ir pieejamas AIS mājaslapā https://ais.lgs.lv sadaļā Data distribution.

Lai iegūtu pieeju datu kopām, jābūt reģistrētam lietotājam AIS mājas lapā un jānosūta pieteikums uz ais@lgs.lv (norādot AIS mājas lapas lietotājvārdu).

Katram lejupielādējamam failam tiek nodrošināta CRC kontrolsumma. Lejupielādētā faila integritāti var pārbaudīt manuāli, izmantojot lietotāja rīku vai rīku, ko nodrošina Latvijas AIS (https://ais.lgs.lv/downloadCrcChecker).

VAS "Latvijas gaisa satiksme" patur tiesības mainīt šķēršļu datu izplatīšanas politikas nosacījumus.

Datu kopas var iegūt:

Aeronavigācijas informācijas daļa

VAS “Latvijas gaisa satiksme”

Post: Muzeju iela 3, Lidosta “Rīga”

Mārupes novads, LV-1053

Latvija

Tel:+371 67300664

Fax:+371 67300660

Email:ais@lgs.lv

URL:https://ais.lgs.lv

Darba laiks (izņemot svētku dienas):

• pirmdiena – ceturtdiena: 06.30-15.00 (05.30-14.00)

• piektdiena: 06.30-14.00 (05.30-13.00)